Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2026 στη Χίο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 25/03/2026 - 14:18

Με ιδιαίτερη επισημότητα και παρουσία λίγων πολιτών -λόγω των καιρικών συνθηκών- πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026, στις 11:50, στην πόλη της Χίου, η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25η Μαρτίου του 1821.

Η παρέλαση έλαβε χώρα επί της οδού Δημοκρατίας, μπροστά από το Δημαρχείο Χίου. Σ' αυτήν συμμετείχαν νήπια παιδικών σταθμών, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, καθώς και σύλλογοι Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, αναδεικνύοντας το μήνυμα της ισότητας και της συμμετοχής.

Παράλληλα, δυναμικό «παρών» έδωσαν μαθητές από δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια του νησιού.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των εθελοντών και εθελοντριών του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, των οδηγών και προσκόπων, καθώς και των σπουδαστών και σπουδαστριών της Σχολής του Νοσοκομείου Χίου.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι 230 σπουδαστές και σπουδάστριες της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου.

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης σπυδαστές και σπουδάστριες των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Ναυτικών Σπουδών Τσάκος (T.E.E.N.S), ενώ την τιμητική παρουσία τους παρελαύνοντας είχαν τα τμήματα του ελληνικού στρατού και των ενόπλων δυνάμεων.

Την Κυβέρνησηεκπροσώπησε η Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τη μουσική υπόκρουση της παρέλασης, όπως κάθε χρόνο, είχε η μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου και της 96 ΑΔΤΕ, συμβάλλοντας στην πανηγυρική ατμόσφαιρα της ημέρας.

Εκφωνήτριες των κειμένων της παρέλασης ήταν οι δημοσιογράφοι της ΑΛΗΘΕΙΑΣ Ειρήνη Αναγνώστου και Βαγγελίτσα Αμέντα.

Σημειώνεται ότι ολόκληρη η παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά μέσα από τη συχνότητα της Αλήθεια TV σήμερα το απόγευμα στις 6:00 και στις 10:00 μ.μ. 

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τον ελληνισμό, καθώς αποτελεί τόσο θρησκευτική όσο και εθνική εορτή. Από τη μία πλευρά τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ενώ από την άλλη σηματοδοτείται η έναρξη της Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πρόκειται για την ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων με στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υφίσταται μέχρι σήμερα, έπειτα από περίπου 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η επανάσταση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από τη Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία), υπό την ηγεσία του Αλέξανδρος Υψηλάντης. Στον ελλαδικό χώρο, η εξέγερση άρχισε από την Πελοπόννησο και εξαπλώθηκε γρήγορα στη Στερεά Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία του αγώνα διαδραμάτισε ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, με σημαντικούς εκπροσώπους όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο οποίος άφησε ως παρακαταθήκη το διαχρονικό μήνυμα: «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Σύμφωνα με την παράδοση, η επανάσταση κηρύχθηκε συμβολικά στα Καλάβρυτα, στη Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία, καθώς συνδέθηκε με τη θρησκευτική σημασία του Ευαγγελισμού, ενώ παράλληλα θεωρείται ότι διευκόλυνε την οργάνωση του ξεσηκωμού υπό το κάλυμμα των θρησκευτικών εορτασμών.

Έκτοτε, η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως ετήσια υπενθύμιση των αγώνων για την ελευθερία και της διαχρονικής σημασίας της εθνικής ενότητας.

https://www.facebook.com/share/v/1BCZFHcEfd/

Σχετικά Άρθρα